Eyja Masliza


Eyja | 23 | Where I meant to be

Hi! And welcome. This blog is the place where I accentuate myself so it's in dual language. I hope you'll be happy here, enjoy!

Let's collaborate! Contact me at
email.eyja@gmail.com

Thursday, July 27, 2017

Book Review: Pelukis Jalanan

Assalamualaikum.. G'day mate! How are you? Hahahahaha I write in Brits accent pulak. Acah-acah je tau!

So roughly, this book had been published in 2016. But cambiasalah, Melayu malas membaca macam aku ni baru ada keinginan nak baca pada tahun 2017. But nevermind, better late than never! :P

It was about somebody's life, I mean, about his journey to further his study and to be an artist. (I believed that you guys have read this before)

But this book is truly amazeball! No, the writing is amazing. Like seriously. I cried over this book! Sumpah demi Allah, aku menangis terox masa baca ni. I started read this book around 6pm this evening, and I finished it dalam pukul 8 lebih camtu. (2 hours reading this book while crying, so tekalah sembab mata aku macam mana woi!)

But it was totally worth it. 

The moral values that I got from this book are:
1. Always ask for your parents' blessings. (Redha Allah terletak pada redha ibu bapa)
2. Never bazirkan bakat yang Allah beri.
3. Setiap kesusahan akan disertai dengan kemudahan. (percaya pada Allah)
4. Popular di dunia biar sampai popular di Akhirat.
5. Jangan salah gunakan nikmat yang Allah beri.
6. Jangan malas dalam mencuba dan jangan malas on everything.
7. Learn to be grateful. (bila he said that soooo nikmat bila makan nasi putih yang dicatu dengan telur dan garam sebagai perasa make me..... Ya Allah selama ni aku selalu membazir....)
8. Learn to share. Tak semua benda yang kau ada dalam dunia tu memang sebenarnya hak kau. (I cried when he wrote that he wanted to eat chicken so bad but end up he gave it to a homeless)
9. Put your hope only on Allah. Kerana Dialah satu-satunya, satu-satunya tempat kau bergantung.
10. Find out more by reading this book!

#PelukisJalanan is totally 10/10

4 comments

  1. Jaga Allah..yang lain pasti terjaga begitulah jesimpulan yang PC dapat dari baca entri ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeap... bila kita tak pegang Allah, Allah pun tak nak pegang kita :')

      Delete
  2. uuish macam menarik ja.. tapi part sembab2 and berjujuran air mata ni lemaaah ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sangat menarik! Alah takdelah sembab mana, it is good for us sebab pada eyja, eyja selalu nak happy je.. So bila baca buku ni adalah rasa insaf sikit :)

      Delete


"Burung serindit terbang melayang,
Mari hinggap di ranting mati,
Bukan ringgit pandangan orang,
Budi bahasa tangkaian hati."

Berbudi dan berbahasalah seolah-olah esok kita akan mati.
Be courteous like it seems we are going to die tomorrow.

- http://www.blogeyja.com

Template by Fearne Creative Design. Edited by Eyja Masliza. All contents belongs to the creator and editor. 2017.
© Blog Eyja. Design by Fearne.