Assalamualaikum. Yeyllo guys! Okay tak nak cakap banyak, I buat segmen untuk carik blogger yang nak blognya diletakkan di dalam bloglist baru sis. Huhu. Senang je:,

1. Follow blog http://www.blogeyja.com/
3. Buat tajuk: Segmen: Blog Eyja Dot Com Carik Bloglist
4. Copy gambaq kat ataih, paste dalam entry anda. Publish.
5. Backlink entry hampa kat komen bawah ni.

Dah, settle. Segmen berlangsung selama sebulan (13/5/2017 - 12/6/2017). Kalau lebih 50 penyertaan, ceq carik pemenang by random.org kasi hampa duit raya :P Pakat habaq kat kawan biaqpi depa join sama!

CONTESTANTS LIST
  1. http://jombercontest.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  2. http://lulumatzam.blogspot.my/2017/05/segmen-pencarian-bloglist-by-eyja.html
  3. http://chanchueshahida.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  4. http://www.aimisyahirah.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  5. http://hadiahbintangjatuh.blogspot.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  6. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  7. http://ape-kinah.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  8. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  9. http://www.uyulrosli.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  10. http://seindahcerita.blogspot.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  11. https://sweetsourleyra.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  12. http://kasihkuamani.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  13. http://budakbuzy.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  14. http://www.leaazleeya.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  15. http://www.miazain.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  16. https://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  17. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  18. http://akuchentacamera.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  19. http://cikcappuccinolatte.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  20. http://kotakconteng.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  21. http://messarah.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  22. http://thezafirahnazri.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  23. https://belogsjm.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  24. http://www.mialiana.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  25. http://be-readers.blogspot.com/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  26. https://inibelogantynid.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  27. http://makbapakkauhijau.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  28. http://memoonnote.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  29. https://aninashyqinlife.blogspot.my/2017/05/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  30. http://www.sayidahnapisah.com/2017/06/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  31. http://akukaudansesuatu.blogspot.my/2017/06/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  32. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/06/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  33. http://amira14197.blogspot.my/2017/06/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html
  34. https://ombakbergigis.blogspot.my/2017/06/segmen-blog-eyja-dot-com-carik-bloglist.html

12.6.17

Segmen: Blog Eyja Dot Com Carik Bloglist TAMAT


Bae kita buat segmen takkan kita tak nak join ahaks! Jom join ramai-ramai! Sempat lagi ni! Click je kat banner okayh! :*

21.5.17

Segmen Pencarian Bloglist by Ombak Bergigi

administration, ancient, archive

Hi, so tonight I am going to kongsi with hampa suma (mentang-mentang Kedah menang Piala FA teruih keluaq loghat!) on how to read blogs that you have followed without using bloglist - sebab kadang ada yang tak letak bloglist feature kan? So this tutorial might helps you and I hope others too! :)

1. Copy link ni
https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=BLOGIDHAMPA#reading
2. Paste kat new tab. Then walah! Have fun reading and don't forget to comment at the post to :)

*BLOGIDHAMPA - Sila tukaq kepada ID blog masing-masing nah!

Tutorial: How To Read Blog You Followed Without Bloglist

cat, kitten, lying
Assalamualaikum hi peeps. Whatchu doing? Have youjoin my segmen? Click here if you wanna join Segmen: Blog Eyja Dot Com Carik Bloglist. It's a very simple rule yet it's gonna be fun! 

Btw, I am super busy during this upcoming Ramadhan, like freaking busy! I can't even scroll my twitter more than 15 minutes. Soooo not a social person anymore. Like sedih jugak kadang, I'm like not having my normal life (normal ke?) by scrolling phone, sleep, blog, watching a TV (like seriously Jaa, that's not normal!)

I am going to make a post about those who willing to answered my Blue Sky Tag post (thank you for answering my 11 questions, loveeeeeee <3)

And I am going to pick 5 blogs from bloggers who joined my Segmen: Blog Eyja Dot Com Carik Bloglist and I am going to make a review about their blog and I am going to pick some winners to win ringgit prices!!!!! OMG Gilekau tak nak join? So let's join!

And many other posts that I am going to proofread and publish soon! (it has been on my draft for a veeeeery long time!)

And and and I am trully sorry for cannot make any effort to join any segmen or giveaway that has been invited by other bloggers. Itu adalah kerana kesibukan saya yang melampau takut tak terterjah blog-blog yang join. That's why I am doing my own segmen so that I can stalk you guys whenever I want. Hihihi. (kalau ada masa, insyaAllah eyja akan join untuk support kome :*)

Tapi tulah, masalah sikit, tempat eyja takde strong lne untuk Yes eyja untuk beroperasi yang membolehkan eyja main blog pesemua, twitter pun tak jalan tau kat tempat eyja!!! :'( I really want to to blogging and blogging but with no Internet, what can I do?

15.5.17

With No Internet, What Can I Do?

12.5.17

Segmen: Mencari Bloglist By Kinah TAMAT

Nowadays, there is a lot of people who succeed. Not only in terms of career but also in marriage, happiness and lot of things. However, people who fail either they realize or not, still exist. So, I have listed types of people who fail, maybe in their studies or career or anything else. But still, fail. Below are the characteristics of people who fail. Do check out if you have one of these charaters :P

People who fail will always give up. No matter what they try to do, they always give up in the middle of their journeys. 

Listen to others. People who fail tend to listen to what others said. They always think pf what people said or even think about them. 

People who vividly fail when they follow other people rules to be use on their daily lives! Which is so pathetic because they cannot think or decide for their ownself.

Delaying time is one of the characteristics of people who fail. It is because they love delay to do stuffs that needs to be done. 

People who we can see they failed is people who quick to satisfied on what they have doing. They'll be, "its okay, takde rezeki." bleh bleh bleh..

Lazy people is the people who tend to fail in everything they do. Because lazy is one of the worst disease. 

A lot of excuses that these people make is also the characteritics of people who fail.

They like themselves. They think that they are alway right. And every mistakes is because of someone's fault, not them. 

Nobody likes a failure. Because if the  failure is the good character, other people will accept that behaviour.

People who fail tend to not trust their ownself. How can other people trust them when they cannot even trust themselves?

Have no guts is the people who tend to fail. They too scared to do anything because they afraid of being judged.

Do not want to try to explore new things. They have been scared to try something else without realize it will make their development stucks.

All things are so hard for them. They tend to always compalin that this one is hard, that one is hard too. Because they do not want to give chance for themselves to change.

So, these are the characterisitics of people who fail. Do you guys think is there any characteristics that alo can be concluded into this? Let me know :)


7.5.17

Characteristics of People Who Fail


So, I have been tagged by Airah Syahirah to answer the questions given. Sorry Airah, lama sangat dalam draft... Ni baru dapat publish selepas proofread. So here we go to the 11 answers that I answered according to Airah's questions! :)

Terangkan serba sedikit tentang diri awak.
Eyja Masliza bukan nama sebenar. Panggil eyja untuk lebih mesra dan rapat. Berumur 23 tahun. Start blogging sebab at first nampak blog kawan, pastu terus buat. So dari situlah belajar dan sampai sekarang ni pun masih belajar pasal dunia blogging. Pilih blog sebagai medium untuk eyja expose kan diri adalah kerana bloglah pada eyja satu-satunya tempat yang kita boleh tulis sesuatu atau warkahkahkan atau beri pandangan kita terhadap sesuatu dengan cara kita sendiri. Sebab masa kita menulis ni ni masa kita betul-betul menulis, sebab blogging kena ada masa sendiri kan, barulah akan terhasil sesebuah entri? So.... :)
Makanan yang paling sedap pernah awak makan. Masakan ibu tak dikira eh tu memang confirm sedap.
Banyak. Sebab eyja suka makan. Tapi mungkin paling sedap Nasi Ayam kat Seksyen 6, Shah Alam. LOL
Hadiah yang paling awak impikan untuk dapat.
Eyja paling nak.... Rawatan untuk mata eyja pulih seperti manusia normal yang takde rabun silau ke jauh ke dekat ke. Sebab like freaking susah dan sometimes it becomes annoying bila kita ada rabun. Tak nampak pa kalau takdak spect, tak ke haru???
Peristiwa yang tak dapat dilupakan seumur hidup.
Hmm. Susah soalan ni. Sebab dalam hidup ni, banyak yang kita tak nak ia jadi, tapi tetap terjadi. Dan bila kita mengharapkan sesuatu untuk ia terjadi, tapi ia tak jadi. Hahaha. Tapi paling tak boleh lupa ya? Hmmm... Bila hadirnya Harry dalam hidup kami bertiga (eyja, Emak dan Abah). Harry ubah kami semua. Jadi lebih rapat dan entahlah. Agaknya rezeki bela binatang ni, ada je rezeki yang sampai. Walau tak dinafikan ada ujian yang Allah beri, tapi tetap rezeki tu tak putus. :)
Barang yang awak suka kumpul.
KAHKAHKAHKAH! Notebooks! Eyja ada berpuluh buku nota yang tak pernah pakai sampai habis pun! Buat jadi planner lah apalah. Tapi end up tetap tak teratur hidup aku! Hahahahahaha. Like seriously, I am a notebook collector. Might be boleh tulis entry pasal notebooks ni one fine day. LOL
5 jenis barang yang wajib bawa sebelum keluar.
Bag (including purse), handphone, sunglasses, watch and keys. 
Kenapa awak menceburi dunia blogging ni?
Jawapan ada kat soalan pertama :)
Kenangan waktu kecil yang tak pernah lupa sampai sekarang.
Main kereta-kereta guna ubat nyamuk punya Macam ni hah. Siap tulis kereta CRV tau bawah dia! LOL

5 rutin wajib yang awak akan buat setiap hari.
Mandi, solat, makan, scroll handphone dan bercakap/bersembang serta planning in my planner book.
Tempat yang paling seronok awak pernah pergi. kenapa?
I would say masa ada event kat Bukit Cherakah. When I took a bicycle with Man and we took gambar, and I learned on how to take a very nice and good picture in a correct way. Siap menang gambar cantik tau! Huhuhu :)
Kenapa awak singgah blog saya?
Because you tagged me and I fell in love with your blog since then :)

Okay done! I hope my answers will warm your heart <3 So what about you guys? You may share your answer below :D

Sunshine Blogger Award Tagged By

http://sweetepalhijau.blogspot.my/2017/04/segmen-bloglist-blog-tiara-sapphire.html

Segmen Bloglist Blog Tiara Sapphire TAMAT

Segmen Bloglist by Saghah TAMAT


These two weeks has been one of my busy essssssss weeks of my life! A lot of things happened. It has ups and downs and it is so tiring! Trust me, it's hard to be an adult. 

So anyway, I still ada jenguk my blog (to see if there is someone rindu me LOL) And I am truly sorry cannot make an effort to visit your blog. Ada certain blog I sempat jenguk, and today, I make my time to be free so that I can write something in this blog. 

And thank you darling Sofie Adie for tagged me in this Blue Sky Tag. You've give me some ideas to write. Muahahaha (feel free to check her entry here

So let's go! Oh btw, the picture above was edited by me and feel free if you want to use it for your entry. Thank you pexel.com for giving me to use the photos on your website! :*

The rules:
  • Thank the person who tagged you
  • Answer their 11 questions
  • Tag 11 people
  • Give them 11 questions to answer

So here we go! :-}

Q: Where you will spend your first-day hari raya aidil fitri this year?
A: I don't even think about it yet but I might spend my first raya day at my kampung which is at Sungai Besar, Selangor.

Q: The best hari raya in your life is when....
A: The best raya in my life was when... I still have Tokwan and we still have the rumah kayu which was soooo coool sebab feel balik kampung dia lain macam. How I wish that Tokwan Ubin still alive. Al-Fatihah.

Q: Do you already buy a baju raya? What color?
A: Nope. I don't buy any baju yet because my mother usually will sew the baju for me but she did that 6 months before puasa, sebab Emak eyja tukang jahit, so dia takleh nak jahit baju eyja sebelum raya, nanti tak sempat nak siapkan baju orang yang tempah kat Emak :P

Q: Last thing you do before you open the blog?
A: It's a tricky question because I normally will blog without thinking what I did before that. But I would say that I open my awaiting comments??? :)

Q: Tell me your meal today
A: Nasi, kuah masak lemak, sardin and ayam!

Q: Last time you take a selfie
A: Oh my God! I cannot remember.. But wait, maybe a week ago... :P

Q: True or false our ringtone reflect the personality?
A: I will say no.

Q: Percentage of your achievement for this year?
A: 20% I guess? :D

Q: Open Instagram, whose picture on your first insta feed?
A: @aisyatyra

Q: The last song on your phone....
A: I don't understand this question. Is it the last song that I played? Or the last song that I downloaded? Or the last song in my lists? :) But the possible answer is Syamel - Anugerah MeleTOP Era was the last song I played. Jason Derulo - Get Ugly was the last song I downloaded and Kekal - Ziana Zain was the last song that is in my lists :)

Q: Heads up, what did you see?
A: Ceiling :P

And I would love to ask these 11 questions to these 11 bloggers :)

The questions are:-
  1. Tell me about yourself in 50 words.
  2. Open my About page. Is there anything that you want to comment?
  3. What lipstick that you use daily?
  4. Would you love to have bridesmaid during your wedding day or not? Why?
  5. What colour might you wanna wear on your wedding ceremony?
  6. Your favorite color is/are..
  7. When is your birthday?
  8. Close your eyes... What do you think of?
  9. Any achievement for this year so far? And what is that?
  10. Why you choose to be a blogger?
  11. Be honest... Do you like my blog? Why?

Let me know when you publish your entry, I want to read the answers :)

6.5.17

Blue Sky Tag: The Honesty of Me


Straight cakap, sebelum aku tampar muka kau, baik kau berhenti. Jangan ingat aku tahu IP address kau je, aku tak tahu yang lain. Jangan ingat aku takleh carik kau. So better stop. Tak payah nak spam-spam cbox aku. Sebelum aku tampar muka kau, baik kau berhenti. 

Khas untuk kau. Sekali lagi kau spam, aku reveal sape kau. 
 14.1.227.81 

Sebelum Aku Tampar Muka Kau, Baik Kau Berhenti.

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!

Why Blog Eyja want to diletakkan di dalam bloglist Seorang Syed is because of Blog Eyja sure that Syed will always come here and leave comment and since I use English for my post, sometimes. And you can help my writing skills by correcting the words that I used. Because Syed TESL, kan? So kita share ilmu. InsyaAllah. Pastu pulak, kalau sudi nak letak Blog Eyja dalam your bloglist, alhamdulillah terima kasih. Kalau tak pun, takpe. still jugak Blog Eyja terjah blog-blog yang singgah Blog Eyja :D

Review pulak, to be honest. Please put the categories or labels. I always stalk and scrolling someone's blog posts by using their labels/categories. So it helps me a lot and I believe it help others too. Dan, takdak Cbox. Entahlah, I wont scroll blogger's blog kalau takde Cbox. Macam "hey you I nak kawan dengan you, you suruh orang jalan blog you tapi takde pintu rumah nak suruh orang bagi salam." hah gitu. Your blog is neat yet simple. That's the most important, keep it simple but still attractive. I would definately will visit your blog later. Sebab takde benda yang serabut such as lagu, bling-bling and all that. And lagi satu, bila tengok blog Syed, teringat blog FizGraphic. Oh, and one more thing please put Read More to your posts. Overall I give 4/5 for the very nice design :)

25.4.17

Segmen : Seorang Syed Nak Bloglist!


Sweet sangat Achey hadiahkan lagu buat isteri. Berjurai ayaq mata ceq sebab liriknya memang menyentuh perasaan.

Lirik Lagu Yang Terindah - Achey

Lihat diriku
Aku merayu
Walaupun secebis kasih beri kepadaku
Ia cukup bermakna
Sebelum ku terlena
Lena untuk selamanya

Yang terindah
Engkau tetap di dalam ingatan
Yang terindah
Manis mengatasi kepahitan

Cintaku tetap satu
Hanya kepadamu
Yang tersemat di dalam ragaku ohh~

Yang terindah 
Ku pintakan di dalam doaku
Yang terindah
Bila tercipta cinta padamu

Setia di jiwaku
Setia di hatiku
Kau lah 
Yang terindah

Lihat diriku
Aku merayu
Secebis kasihmu
Ia bermakna
Sebelum lena
Lena selamanya

Cintaku tetap satu
Hanya kepadamu
Yang tersemat di dalam ragaku ohh~

Yang terindah 
Ku pintakan di dalam doaku
Yang terindah
Bila tercipta cinta padamu 

Setia di jiwaku
Setia di hatiku
Kau lah 
Yang terindah

Setia di jiwaku
Setia di hatiku
Kau lah 
Yang terindah

24.4.17

Isteri Merupakan Yang Terindah Buat Achey


Dah lama dah I watched this movie. Tapi cam biasalah, tersimpan dalam draft berkurun lamanya. So today, I want to give some review about Kong: Skull Island. 

Synopsis:
This movie is about saintis, askar pastu pengembara who were unite to go to this one island yang takde lagi dalam peta dunia. So dorang macam nak discover lah, tempat tu macam mana and all that. So they went there. And they have found that bawah tanah tu macam berombak something like that. And then they found the king of the island: Kong. Kong ni sebenarnya penjaga island tu. Tapi Kong jadi pembunuh manusia disebabkan oleh soldiers lepaskan bom.. Kononnya untuk mengetahui bentuk muka bumi kat situlah. Tu yang Kong marah. So Kong attacked depa. Then they battle between Kong and soldiers. So ramailah askar yang terbunuh, benganglah kolonel Packard tu. Tu yang dia tak peduli dah apa saintis dan pengemabar cakap yang Kong tu sebenarnya penjaga pulau. Dah anak buah dia mati kan, dia naklah tuntut bela. Yang Kong pulak marah depa sebab yelah, masuk tempat orang kau buat perangai pulak. Dah pulak tu, depa letupkan bom tu menyebabkan bangun musuh Kong dari bawah tanah. Musuh Kong tu macam cicak gergasi. Cicak ni jahat gile. Dia bunuh mak bapak Kong and semua hidupan yang ada depan mata dia. So gitulah...

Rating: 
IMDb: 7/10
Blog Eyja: 9/10

Pengajaran:
1. Monghormati tuan rumah amatlah wajib - Masuk pulau orang kau lepas bom tak konghajo!
2. Selidik sebelum bertindak - Kita kalau nak orang suka kita, kita kena suka orang dulu. Macam mana Kong tu nak hormat manusia kalau masuk-masuk je si Packard dah suruh anak buah dia bom tempat tu. Tak tanya pun bahaya ke bom.. Boleh ke nak bom sebab nak check bentuk muka bumi kat sini. Pentah!
3. Jangan biar marah menguasai diri - Kita kalau time marah, fikiran kita jadi tak rational tau. So better sit down, calm down dulu, take a deep breath dulu. Then barulah berfikir. Sebab bila kita marah, keputusan yang kita akhirnya nanti akan makan diri. 

Sekian itu sahaja berita daripada saya. Semoga kita berjumpa di lain entri :D Nah, link kalau nak download cerita ni atau pun tengok online: http://pencurimovie.ph/kong-skull-island-2017-hc-hdrip-720p-1080p/

Movie Review: Kong: Skull Island


Do you sometimes feel macam "want to speak in English but so shy.." And you are afraid that your friends might laugh at you as well? Me too. I always afraid that I use a wrong grammar when I talk to somebody that I know he/she is better in English. But, the good of being me, I always, "whatever, I'm gonna hentam je." So I speak. Alhamdulillah, my English is getting better day-by-day. And people able to understand what I want to say. So, how I become confident, or become "bedal je"? Here is what I want to share to you all.

  • Don't be afraid to make mistakes. Like seriously, guys. As long as you are scared to speak in English publicly, then selagi tulah you have no guts to speak. Just say it. Eventhough after you speak, there's someone who betulkan ayat you, it's fine. That's a learning process. When someone correct you, then you know what is the correct sentence and you will not repeat the same mistake.

  • Practise makes perfect. Practise, anywhere you can and when you can. It doesn't matter with whom you practise, but it gives benefit to both parties. He/she helps you and you also help him/her. Because when you practise, you will tend to respond to each other. So, it will create a story and you automatically speak and may learn new words and sentence. 

  • Use simple phrases. Try to communicate with others in using simple words. As long as they understand what you are trying to say, then you are okay! And a simple phrases might lead to correct sentence. 

  • Respond to what people say to you. In English tau. Kalau deme kabo omputeh awok kabo balik Melayu idokler jadinye. When you try to respond to them, try to look at their body language. And that is the clue of what are they talking about.  

  • Don't speak too fast. It is important for you to breath when you speak in English. Because people might not understand what you are trying to said if you talk too fast. Breath. And use the natural rhythm to speak confidently. Your sentence wouldn't go anywhere. :D

So, those are what I use in order to get my English better. And one major important tips is, I read English entries and I read it loud. When I am at my room for example, I tend to baca kuat-kuat. Not that kuat, but in a speaking way and it works. I tend to lagi faham apa entry tu cakap and I tend to tak tergeliat lidah untuk speak in the future. And these are the blogs that I always stalked them to learn English. Because that is also one of a learning process. :)

http://atheeradayana.com/
http://www.eecashyaa.com/
http://fatinamdzfr.blogspot.my/
http://www.hanisamanina.com
http://www.erinazmir.com/
https://nurulrasya.com/
http://daydreampalette.blogspot.my/
http://faafirds.com/
http://claudiasrj.blogspot.my/
http://razanahanis.blogspot.my/
http://lennezulkiflly.blogspot.my/
http://www.proudduck.com/

Speak Confidently!

Hi peeps! :)

Have you ever feel like unhappy? Things you do, all gets wrong.. Or have you stressed out? Have you ever feel like no one is there to support or being there for you? Have you ever feel like you were there when somebody needs you but when you need someone, you just don't want to disturb anybody? I do, sometimes.. And I believed that we all do. Well, it's okay. Our lives doesn't have to be perfect all the time, aite? We have no right to not being sad or dissapointed and many other negative emotions.

There is a way to find out what is going wrong or what is happening... And then we can figure out what are the steps that we can do in order to feel better. So today, I would love to share to you about if you feel this and that, then what should you do..
  • If you tested with lust, then check your prayer. 
  • If you were stubborn, depraved, and feeling uneasy, then check you relationship with your parents.
  • If you feel stress and living in hardship, then check you relationship with Al-Quran
  • If you can't accept the truth, alway feel harassed and tense, then check how you react based on what you've heard from people who advice you.
Sometimes, we don't realise when did we hurt someone. We some other times also do not know when do we did wrong. Because we are not 'maksum'. So, whenever you feel these four categories, please recheck your life. I hope this post benefits you. :)

21.4.17

Kalau Kau Rasa...

Assalamualaikum.. Hi guys!

OMG! Bulan Ramadhan hampir tiba! Tazabarnyew nak puasa, nak solat, nak makan, nak makan, nak makan. Eh, (sila perbetulkan niat anda, Masliza) :P Well, aku bukan nak cerita pasal bulan puasa nanti. Tapi aku nak cerita kat korang pasal how to have fun at Sunway Lagoon. Weee!!!

Dah nak dekat bulan puasa ni kan? Mesti ramai yang dok memikio kat mana nak habiskan masa berkualiti bersama keluarga sementara boleh makan in public waktu siang ni? Nak, nak pulak family yang jarang-jarang bersama kerana kesibukan bekerja dan anak pun bersekolah semua. Pastu nanti kalau dah nak bercuti bersama keluarga, nak kena jugak pikir kat mana nak berehat? Ada ke hotel yang dekat dengan shopping mall, yang boleh anak-anak pun berseronok sekali. Apa pulak aktiviti yang parents can do, the children can do too, kan? Tu belum lagi kira budget lagi tu. Fuh, nak bercuti je pun. Tapi jenuh nak kena pikir itu ini. 

Well parents, say no more to dizziness! Di Sunway Lagoon, semua ada! Like seriously, aku sangat-sangat merecommendkan Sunway Lagoon as the place that you should book in order to relax and release your stress and have fun! Guys, kita sedia maklum bahawa di Semenanjung Malaysia terdapat beberapa buat taman tema air, tapi one thing yang korang tak tahu pasal Sunway Lagoon ialah Sunway Lagoon diiktirafkan sebagai taman tema yang terbaik di Malaysia. 

Sunway Group, which is the sebuah nama yang besar dalam industri pembangunan yang mengoperasikan Sunway Lagoon ni. Kenapa aku sangat-sangat mengesyorkan korang untuk ke Sunway Lagoon? Adalah kerana di Sunway Lagoon bukan sahaja ada taman tema air yang memang daboom, malahan ada jugak hotel, dan dan dan... ada shopping mall! Lengkap semua keperluan yang kita perlukan. Dengan keluasan 88 ekar, Sunway Lagoon mempunyai enam tema tarikan dunia! Enam weh! Bukan sikit tau! Kat bawah merupakan taman-taman tema yang terdapat di Sunway Lagoon:-

1. Nickelodeon Lost Lagoon

2. Water Park

3. Amusement Park

4. Wildlife Park

5. Scream Park

6. Extreme Park

Yang paling menjadi tumpuan adalah Water Park. Amacam??? Banyak kan? Takkan habis satu hari punyalah gais! Eh, ada lagi. Terdapat jugak permainan air yang terkenal seperti Monsoon 360, Vuvuzuela, Congo Challenge, Surf Beach, Waterplexx, Flowrider dan banyak lagilah! Kalau senarai satu-satu memang berjela nanti kang! Korang kena pergi sendiri ke Sunway Lagoon dan rasai sendiri. Selain tu, terdapat juga beberapa shows yang akan dimainkan pada certain-certain waktu untuk, of course to cheers you guys up such as Call for Celebration, Spongebob & Patrick Meat And Greet dan Mali Cove Dance Show serta lain-lain lagi.

Kalau dah aku kabo tak cukup satu hari nak have fun kat Sunway Lagoon ni, of course lah ada kena hotel untuk korang rehat. Nanti tak puas, kalau tak habiskan semua parks yang ada! So, don't worry! Aku akan listkan untuk korang, hotel-hotel yang berdekatan dengan Sunway Lagoon ni. Senang korang boleh pilih, mana-mana hotel yang korang berkenan. And here is one thing that very vital, kalau korang book bersama Traveloka, akan ada lagi berganda untung! Sebab dapat promotion untuk bermalam di hotel yang korang book. Nak promotion, ingat Traveloka! :) So, here is a list of hotels in Sunway Lagoon yang korang boleh survey before book.

1. Sunway Resort & Spa
Sunway Resort & Spa Hotel terletak betul-betul bersebelahan dengan Sunway Lagoon. Kalau korang datang je ke Sunway Lagoon, korang akan nampak pintu gerbangnya yang mewah dan sungguh mengalu-alukan kedatangan korang. Hotel ini menyediakan tiga jenis bilik dan suites untuk korang pilih iaitu Premier Rooms, The Club & Suites dan The Villas. Untuk setiap jenis bilik dan suites ini pulak terdapat lagi pilihan-pilihannya. Sebagai contoh, Premier Rooms menyediakan dua jenis pilihan iaitu Premier Room dan Premier Park Room, Manakala bagi The Club menyediakan lima jenis pilihan iaitu Club Room, Junior Suites, Executive Suites, Premier Suites dan Presidential Suites. Bagi The Villas pulak, terdapat tiga jenis pilihan iaitu The Villa, Premier Villa, dan Deluxe Villa. Berdasarkan review para tetamu yang berpengalaman meginap di sini, kebanyakan daripada mereka menyatakan bahawa saiz bilik yang disediakan cukup besar dan selesa.

2. Sunway Pyramid Hotel
Sunway Pyramid Hotel yang telah diubahsuai semula yang dahulunya dikenali sebagai Sunway Pyramid Hotel East terletak berdekatan dengan Sunway Resort & Spa dan turut dimiliki oleh syarikat gergasi yang sama, Sunway Pyramid Hotel mempunyai jumlah keseluruhan sebanyak 564 buah bilik dan suite. Sunway Pyramid Hotel menyediakan lima jenis pilihan untuk dipilih iaitu Deluxe room, Deluxe Park View Room, Deluxe Executive Room, Family Room dan Family Suite. Kadar harga bilik di hotel ini bermula dari RM400. 

3. Sunway Clio Hotel
Sunway Clio Hotel ni sebenarnya kembar kepada Sunway Pyramid Hotel tau. Kalau Sunway Pyramid Hotel tu nama dahlunya Sunway Pyramid Hotel East nya, hah ni kembar dia belah barat pulak. Sunway Pyramid Hotel West. Tapi tu dulu lah :D Sunway Clio Hotel ni mempunyai jumlah bilik keseluruhan sebanyak 401 buah. Sunway Clio Hotel menawarkan empat jenis pilihan kepada tetamu untuk dipilih. Pilihan-pilihannya ialah Superior Room, Superior Park View Room, Superior Executive Room dan Superior Executive Park View Room. Kadar hotel empat bintang ini bermula dari RM400. Yang bestnya, hotel ni bercantum terus dengan bahagian Barat Sunway Pyramid Shopping Mall!

Apa lagi? Jomlah serbu Traveloka dan book di Traveloka pada percutian kali ni untuk dapatkan promosi yang takkan dapat di mana-mana. Dan aku; BLOG EYJA mengucapkan selamat bercuti dan have fun guys!!! :D

20.4.17

Jom Bercuti ke Sunway Lagoon!

Assalamualaikum.. Hi guys!

OMG! We're soooooo excited to annouce the winners for our giveaway! Thanks to random.org, we were able to select our winners. Subhanallah... Wait! We would love to thank you all for your willingness to join our tiny tiny tiny giveaway. It was so fun and so lifted up when we saw there were many awaiting moderation comments. Alhamdulillah.... Thank you guys! Thank you so much! And congratulations to those who won. We do hope yang persahabatan dunia maya kita ni takkan terhenti di sini. And to you too guys, who do not win -NEVER GIVE UP. Sentiasa positif dan jangan berhenti daripada dunia blogging. There is sooooo much to explore in this blogging world! Trust me :)

Oh.. Btw.. From first until fifth winner will collect the gift from Blog Eyja. And the sixth until tenth will collect from Lyana Ishak. Clear, guys? SO...
.
.
.
Jeng! Jeng! Jeng!
.
.
And the winners!!!
.
.
.
Are.. :-
.
.
.
.
.
.
..
....
http://mawarberduri-piqa.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

http://fws00blog.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

https://ladyinredplanner.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

http://msvelentine.blogspot.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

http://www.pokucu.com/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

17, 26, 8, 13, and 31 please contact Blog Eyja through whatsapp 011 3260 29 00 (EYJA)
-----------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.budakgemuk.net/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html

http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html

http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html

http://www.kasihjuju.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html DONE!

http://www.cahayapermata.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html

11, 5, 12, 21, and 2 please contact Lyana Ishak through whatsapp 016 488 4225 (YANA)
------------------------------------------------------------------------------------
And. Blog Eyja dapat rezeki lebih and Blog Eyja wanted to tambah seorang lagi pemenang yang akan menerima hadiah daripada Blog Eyja. Pemilihan pemenang bertuah ni pun menggunakan random.org and the lucky person is...
.
.
https://permatabiru0310.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html

So, 29 please contact Blog Eyja through whatsapp 011 3260 2900 (EYJA)
------------------------------------------------------------------------------------------
PARA PEMENANG HENDAKLAH WHATSAPP SEBELUM 8 APRIL 2017 (SABTU):,
- BERITAHU NOMBOR BERAPA
- NAK TRANSFER/ TOPUP 

Congratulations guys! :*

8.4.17

Pemenang-pemenang Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza

GIVEAWAY RAMADHAN & SYAWAL 2017

Thanks tagged eyja, Cik La. Ahaks xD Semoga CikLa sukses dalam GA ni, eheks xD

Jap, nak tag rakan blogger yang lain..

Alright, fuh.. Bismillah.. Ada 3 cerita yang eyja ingat. Siap call Mak iols tau, tanya kesahihan cerita. hahahahahahahah. Cerita ni semua berlaku masa eyja umoq 6-7-8-9 tahun rasanya.

Cerita pertama:
 Masa dah nak dekat raya, kan dah ada jual kuih raya semua kan? So eyja pulak suka makan almond london, Sebab mungkin coklat pastu ada kacang tu kan sedap.. So setiap hari mesti akan hilang 3-4 bijik. Tak dan raya hang! Habih kupulun sorang jah! Tapi ambiknya senyap-senyap je konon tak nak kantoi dengan Mak Abah. Padahal Mak Abah boleh je syak sebab kuihnya dah takde. Tonyong gile kalau ingat. Selalu first day raya mesti takkan ada almond london, sebab dah habis.. Time tu Abah tanyalah mana almond london, Mak jawab dah jadi taik adik dah. Hahahahahahahahah sorry Abah tak dan nak bagi Abah rasa. Sebab Abah pun suka almond london tu tapi takkan dia nak makan masa bulan puasa malam kan dah makan nasik pastu terawih pesemua. Sampai waktu sepatutnya makan kuih raya, kuih habis hahahahahahah. Abah tetap beli jugak walau dia tahu anak dia makan senyap-senyap, sebab kasih seorang ayah nak anaknya kenyang dan selera makan. Sayang Abah! <3

Cerita kedua:
 Time ni tadika dengan darjah satu kot? Balik je sekolah, minum air. Tak makan tau! Minum je. Pastu Mak marahlah, kan? Yelah, paginya puasa, balik minum. Tau eyja jawab apa? "Takpe, minum bolehlah Mak. Makan yang tak boleh, Adik puasa lah balik. Bukan makan pun." 

Cerita ketiga:
 Time solat terawih, eyja bukannya solat. Tapi duduk kat belakang jemaah lain, bersandar. Tunggu makanan. Kan moreh deme bagi semua sedap-sedap. Fuh balik kenyang bhai!

So, tulah cerita-cerita nostalgia puasa zaman kanak-kanak eyja. Heheheh Seronok kadang bila imbas balik kenangn dulu-dulu. Ada duka, ada suka. Adat sebuah kehidupan. Tapi jaranglah kita masa kanak-kanak menghadapi masalah macam bila kita dewasa ni. Sebab kanak-kanak ni kan anak Syurga. Bahagia sentiasa. Sampai ramai up status nak kembali ke zaman kecik-kecik. Sebab riang je tanpa masalah. Huhuhu. Pendapat masing-masing. :)

Zaman anda pulak macam mana? Ceritalah :)

6.4.17

Giveaway eCards Raya ; Nostalgia Puasa Zaman Kanak-kanak

Click banner kalau nak join!

5.4.17

Segmen Pencarian Bloglist Peaceful by Najihah TAMAT


Hi peeps. 

Totally wordless tau rini. Bukan sebab apa. Sebab susahnya jadi assistant photographer. Hahaha (actually tak susah pun, kau je yang merumitkan keadaan). 

Sebab apa aku kabo susah? Sebab birthday aku hari Jumaat. Hari Sabtu biasanya ada job wedding. Dan kalau nak ikut nasib hari jadi tak baik, Jumaat tu dah ada yang menikah dah. Hahahaha kelako tau birthday kena kerja (yang kerja sendiri nilah, nak merasa rehat bila sampai rijadi). 

Jadi haraplah bebeno aku takde job hari Sabtu tu. Jumaat tu takpe lagi. Walaupun birthday aku hari Jumaat, takpe kena keroje. Yang penting Sabtu tu aku takde kena keroje. Nak jumpa geng BU aku. Hmmm.... Dah lama sangat nak jumpa deme. Aamiin.

WW: Susahnya Jadi Assistant Photographer

Hello guys. 

Happy Wednesday! I hope your day will be good. 

Recently, I have had a giveaway, together with my bae; Lyana Ishak. We both didn't do it for a quite long time. So both of us don't really remember how to use random.org to select the winners. And I searched for the tutorial and luckily I found the correct tutorial. Thank you! :* So today, I would love to share to you guys pulak on how to use random.org to select a winner. Without further due, let's get start.

1. Go to the website random.org

2. This is the homepage. In the right you will see a box entitled True Random Number Generator.

3. Change the Max: from 100 into your total of participants. 
Like mine. I changed Max from 100 to 31 according to my giveaway participants.

4. Then click Generate. You will have the result. Good luck! :)


Tutorial: Cara Guna Random dot Org

  GIVEAWAY TAMAT  
ASSALAMMUALAIKUM WBT ♥

Hai semua! Ehem, tetibakan Lyana dan Eyja nak adakan Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza ni. Takde sebab apa melainkan nak share rezeki kami bulan ni untuk kengkawan bloggers. At first kami berdua adakan Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza ni sebab nak merapatkan lagi ukhwah antara bloggers di samping boleh melepak kat blog sana-sini yang join Giveaway ni. Selain tu, lebih kepada amal jariah sebab... KAMI SERTAKAN HADIAH! Jeng.. Jeng.. Jeng.. But first, let's take a look at the "syarats" first :)

Syarat-syarat bagi menyertai Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza

1. WAJIB follow blog Lyana Ishak & Blog Eyja
2. WAJIB like page Lyana Ishak's Stories & Lensa Manja
3. Optional add google+ Lyana Ishak & Eyja Masliza
4. Optional follow instagram Lyana Ishak & Eyja Masliza
5. Optional follow twitter Lyana Ishak & Eyja Masliza
6. Optional untuk tag rakan bloggers yang lain
7. Buat entri bertajuk Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza
8. Copy banner di atas dan backlink kan ke entri ni
9. Dah siap, linkkan entry anda di ruangan komen di bawah berserta:,
9a) Nama facebook, dan followers ke-berapa. (we strictly will check)
9b) Nama insta dan twitter anda. (kalau anda ada follow)

Done! Simple dan coolkan syarat-syaratnya? Hadiahnya takdelah grand sangat. Cuma insyaAllah berbaloi. So, ajak ramai-ramai rakan bloggers untuk join! Hadiah kami tak nak reveal lagi. (biarlah rahsia~) Kalau penyertaan memberangsangkan, jumlah pemenang dan hadiah akan meningkat dan akan diberitahu bentuk hadiah, insyaAllah. Kami akan update senarai peserta dari semasa ke semasa supaya kita boleh blogwalking dari blog ke blog. Wee!

Nota minda: Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza akan berlangsung selama dua minggu bermula dari 22 Mac (Rabu) hingga 4 April 2017 (Selasa).

4.4.17

Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza TAMAT

Hello readers! 

Today is a good day, Alhamdulillah. And it is so much better when I knew that I won Cik La's Segment! Alhamdulillah!. Woohoo. I get into CIk La's bloglist in a month which is so thankful for that! Because I admire her a lot. -With four kids and still manage to blogging, that was wow! And CIk La also had improve her blog so well. I commented about her blog in my post before this, about how to make her blog looks friendly and all that, and.. She did that! She even changed her template (if I'm not mistaken) 

Thank you random.org for picked my number! Heheheh alhamdulillah :) 


I Won CIkLa's Segment! Woohoo

Assalamualaikum hello guys! :D

So ni adalah senarai peserta bagi Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza. Mohon maaf sebab lambat sangat up entri untuk senarai peserta. Eyja ada masalah peribadi yang tak dapat nak dielakkan. Maaf sangat-sangat! Korang boleh click terus kat link blog di bawah untuk terjah dan follow :)

  1. http://thezafirahnazri.blogspot.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html 
  2. http://www.cahayapermata.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  3. http://tarotthefool.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  4. https://mainakjoin.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza-22.html
  5. http://sukasukasurirumah.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  6. http://syasyafiefie.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  7. http://inisemuapoyolaaa.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  8. https://ladyinredplanner.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  9. http://muslimahsejati96.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  10. http://mrsablogstori.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  11. http://www.budakgemuk.net/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  12. http://mulan-sahbanu.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  13. http://msvelentine.blogspot.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  14. http://jom-santai-aje.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  15. https://umienurpu3.blogspot.sg/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  16. http://theaaisy.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  17. http://mawarberduri-piqa.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  18. http://queensyanis.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  19. http://jombercontest.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza_30.html
  20. http://www.sayidahnapisah.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  21. http://www.kasihjuju.com/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  22. http://elsaalicious.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  23. http://lovelysunshine93.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  24. http://akuchentacamera.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  25. http://www.miazain.com/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  26. http://fws00blog.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  27. http://penselduabee.blogspot.my/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  28. http://kanvasdakwat.blogspot.com/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  29. https://permatabiru0310.blogspot.my/2017/03/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  30. http://sigadisberkacamata.blogspot.com/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  31. http://www.pokucu.com/2017/04/giveaway-by-lyana-ishak-eyja-masliza.html
  32. Next..

Orait. Korang yang join mesti tertanya-tanya, kan? Apekebende lah si Yana dengan Eyja ni nak bagi..... Hehehe. Eyja kabo rope hadiah kat sini tanda tersangat amatlah menghargai kalian yang sudi join Giveaway by Lyana Ishak & Eyja, tak kesah pun apa bentuk hadiah yang Eyja dan Yana nak beri. Terima kasih sangat-sangat sudi join, sudi follow syarat.. Terima kasih sangat-sangat! :'))
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Hadiahnya:-
.
.
.
.
.
(5 orang daripada Blog Eyja & 5 orang daripada Lyana Ishak)

Pemilihan pemenang Eyja tak bincang lagi dengan Yana. Sebab Yana pun busy kerja (kesian dia kena paksa join GA aku, sorry taiyang :'D). Tapi insyaAllah kami akan beritahu kelak. :) Selamat berblogwalking, guys!


Senarai Peserta Giveaway by Lyana Ishak & Eyja Masliza

Template by Fearne Creative Design. Edited by Eyja Masliza. All contents belongs to the creator and editor. 2017.
© Blog Eyja. Design by Fearne.