Sunday, March 5, 2017

Tutorial: Tukar Font Comel Kat Blog

The Example.

1. Pergi ke web https://www.google.com/fonts (searchlah nak font yang mana)
((font aku guna: Quicksand, Short Stack, Cavier Dream))
2. Dah pilih font apa nak, klik 'Quick Use' (refer gambar)
3. Dah klik 'Quick Use', tick semua: normal, light, dan bold (refer gambar)
4. Ok, bila dah tick, pergi kat Dashboard > Template > Edit HTML
5. Klik anak panah kat number 10 tu (refer gambar)
6. CTRL + F, carik code ni:
<head>
7. Jumpa? Ok pergi balik kat google font yang korang dah pilih dan dah tick tadi, scroll bawah sikit then copy url ni: (refer gambar)
8. Paste bawah code <head> tadi (refer gambar)
9. Preview dulu, kalau takde error. Boleh save. (save dulu, papehal senang)

Cara Nak Guna Font

1. Pergi kat Dashboard > Template > Edit HTML 
2. Klik anak panah kat number 10 tu (refer gambar)
3. Untuk tukar font di body blog, CTRL + F, carik code ni: (code aku bagi ni dalam template denim, template lain aku tak tahu)
body {
4. Paste code ni kat bawah body { tadi
font-family: 'Quicksand';
5. Refer gambar bawah cara nak dapat nama font
6. Untuk tukar font kat sidebar pulak, CTRL + F carik code ni: (code aku bagi ni dalam template denim, template lain aku tak tahu)
.sidebar .widget-content {
7. Ulang step 4 dan 5.
Dan begitulah seterusnya sama je stepnya kalau kome nak tukar font kat sidebar ke, kat comment ke, kat post title ke, kat date ke.....
Good luck!
 Nota Pink: Boleh tanya kat komen kalau tak tahu :)

2 comments

  1. MasyaAllah cantiknya blog ni !. Thanks sharing. memang comel font yg blog ni pakai (y) boleh cuba nnti

    ReplyDelete
  2. @AinAthirah Anuarwakaka terima kasih sayang :) insyaAllah nanti eyja share ilmu blogging yang eyja ada lagi ya? stay tuned okaysz :**

    ReplyDelete


"Burung serindit terbang melayang,
Mari hinggap di ranting mati,
Bukan ringgit pandangan orang,
Budi bahasa tangkaian hati."

Berbudi dan berbahasalah seolah-olah esok kita akan mati.
Be courteous like it seems we are going to die tomorrow.

- http://www.blogeyja.com

© Reedit by Eyja Masliza for Blog Eyja Dot Com. Design by FCD.