Thursday, March 16, 2017

Tutorial: Disable Dragging Image





Bismillah.. Assalamualaikum

       Tutorial ni digunapakai oleh mereka-mereka yang tak nak orang lain ambik dan copy dan save gambar-gambar dalam blog mereka. Sebagai contoh orangnya, aku. Cerlah kome klik pada gambo dan tarik bawak ke new tab, idoknye boleh! Haha. Hah, cemtulah. Jom follow tutorial ni.

CTRL+C untuk copy code-code tutorial dalam BLOG EYJA ni.
1. Dashboard > Template > Edit HTML 
2. CTRL+F dan carikcode bawah ni:
<head>
3. Dah jumpa? Ok copy pulak code bawah ni:
<script type='text/javascript'>    document.ondragstart = function () { return false; }; </script>
4. Pastekan bawah code <head> tadi. 
5. Preview, takde error boleh save terus. Siap!


Post a Comment


"Burung serindit terbang melayang,
Mari hinggap di ranting mati,
Bukan ringgit pandangan orang,
Budi bahasa tangkaian hati."

Berbudi dan berbahasalah seolah-olah esok kita akan mati.
Be courteous like it seems we are going to die tomorrow.

- http://www.blogeyja.com

© Reedit by Eyja Masliza for Blog Eyja Dot Com. Design by FCD.